WorldStudio International
 

Projects

 
Entrance vestibule Studio/office Guest room with original stone floor
Entrance vestibule Studio/office Guest room with original stone floor
Guest bath Kitchen with greenhouse roof Kitchen overview
Guest bath Kitchen with greenhouse roof Kitchen overview
Kitchen detail Master bedroom Master bedroom toward bath, terrace and living room
Kitchen detail Master bedroom Master bedroom toward bath, terrace and living room
Master bath overview with pocket garden Master bath detail Living room toward terrace
Master bath overview with pocket garden Master bath detail Living room toward terrace
Terrace with corner arches Infinity pool cascade detail Pool and garden
Terrace with corner arches Infinity pool cascade detail Pool and garden
Rear elevation Courtyard at night Night view of guest bath with greenhouse roof
Rear elevation Courtyard at night Night view of guest bath with greenhouse roof
Façade    
Façade    
 
 

Private home on Calle 68, Colonia Centro, Mérida

 
This old home – nicknamed "La Cochera" since an old carriage entrance to a garage/stable was and remains a prominent aspect of the property – presented special challenges like so many in Mérida’s Centro Histórico.
 
During its century-and-a-half of life, the house had been divided in half, then further subdivided into a warren of apartments and rooms rented to working class men. The entire center section of the old home had been virtually destroyed by the construction of a second floor (achieved by slicing the ceiling height in half) with a steep stairway leading to tiny bedrooms. The result was that the original colonial rooms at front and back were interrupted and separated by this more recent and ill-planned addition – an unfortunate schizophrenia.
 
As frequently happens with Worldstudio International projects, the challenge was embraced as an opportunity. The central addition was completely demolished, and a new, modernist section was inserted. The new section includes an up-to-date kitchen, a guest bath/powder room, and a pantry. A dramatic slanting greenhouse-type roof maintains an indoor/outdoor feeling, opens up a space that might otherwise have felt cramped and serves as a unifying bridge between the two older sections of the house.
 
The old cochera was preserved, half of it now serving as a guest bedroom that looks onto a charming courtyard. The master suite features a dramatic split glass archway that provides views both into the master bath and the garden terrace. A sunken tub, pocket garden and columnar storage towers are unique touches that serve to visually enlarge the narrow space of the master bath. And the large infinity pool – visible when one first enters the home – features a broad cascade that serves as a charming water feature on the terrace.
 
 
 
All content copyright | 2017 Worldstudio International, Inc.